andradelenurjankys

En blogg som handlar om mig, mitt i mitt liv som snart tvåbarns mor, och en hel del åsikter och tankar. Och annat som kryddar min tillvaro :)

Upp som en sol och ner som en pannkaka.

Publicerad 2011-02-24 21:22:37 i Allmänt,

Hej på er... Dåligt med uppdateringar den här veckan.. jag vet! Men tröttheten tar ut sin rätt och motivationen är återigen ganska låg.
I tisdags fick jag reda på att jag åtminstone har jobb i en månad till framöver. SKITBRA! Kanske blir det längre....

Mvc besöket gick av stapeln igår... till en början kändes allt finnemang. Järnvärdet har fortsatt sjunka trots mitt intag av järntabletter, vi bestämde att öka dosen och hoppas på resultat. Bebisens hjärta lät kanon, slog jämt och fint.... MEN.... (jag hatar ordet "men") Min gravidkurva är oroväckande hög, alltså den ligger över medelvärdet. Magen är för stor kort och gott. Man misstänker för mkt fostervatten... Det kan också vara så att bebisen är jättestor.... tvillingar.... mm. Just därför har ett ultraljud bokats imorgon. Vi pratade mest om fostervattenmängden, barnmorskan förklarade att det kan vara en risk för en förtidig förlossning. Och vad det gällde bebisen så kunde det vara problem med svalget på den, dock lät det lugnt när hon sa det. 
Väl hemma igår lagade jag mat, svärföräldrarna var här. Men sen innan jag skulle gå och lägga mig googlade jag (givetvis) "för mkt fostervatten" och fick upp det härsom står nedan.... 
Detta har ju givetvis gjort att hjärnan gått på högvarv i natt och idag. Tänk om... Tänk om bebisen inte mår bra? Tänk om det blir en för tidigt förlossning....osv osv. Jag är skraj för vilket besked jag får imorgon. Å andra sidan behöver det inte vara något alls, så jag ska inte måla fan på väggen än... jag vet. Håll tummarna för oss imorgon....
 

Vad är polyhydramnios?

Polyhydramnios betyder att man har mer fostervatten än normalt. Det händer färre än 1% av gravida kvinnor.
Fostervattnet skyddar bebisen mot slag eller tryck och spelar en viktig roll i att skydda den mot infektioner och hjälpa lungorna att mogna.

Mängden fostervatten ökar gradvis tills det finns 800-1000 ml vid graviditetsvecka 36-37. Efter detta minskar mängden något. Bebisar sväljer fostervatten regelbundet och kisser sedan ut det. På så sätt bidrar bebisen till att kontrollera mängden fostervatten.

När denna balans störs, kan mängden fostervatten öka snabbt och i svåra fall av polyhydramnios kan det bildas så mycket som 3000ml fostervatten - tre gånger den normala mängden.

Hur vet man att man har polyhydramnios?

Polyhydramnios börjar vanligtvis från graviditetsvecka 30 och framåt. Du kan tycka att magen växer för fort och att huden på magen är sträckt och blank. Du kan också bli så andfådd att det är svårt att exempelvis gå upp för trappor.

Andra symtom är buksmärtor, svår
halsbränna och förstoppning, svullna ben och åderbråck.

När barnmorskan undersöker dig, verkar du vara
"stor för tiden". Det kan vara svårt att känna bebisen eller mäta hjärtslagen, eftersom det är så mycket vätska omkring den.

Man kan bekräfta diagnosen polyhydramnios med
ultraljud. Man mäter då mängden fostervatten i fyra områden kring bebisen för att räkna ut ditt AFI (amniotic fluid index). Om ditt AFI är högre än 24 cm, så har du polyhydramnios. Ju högre AFI, desto allvarligare är problemet.

Vad orsakar polyhydramnios?

Det kan vara svårt att få reda på orsaken till polyhydramnios och ibland är orsaken okänd. Ibland uppstår det på grund av något problem hos bebisen, eller med moderkakan, eller hos dig som bär barnet. Möjliga orsaker inkluderar:

• Diabetes, med dåligt kontrollerade nivåer av blodsocker. Ditt barn kissar mer, vilket ökar mängden fostervatten.

Tvillinggraviditet. Det kan finnas ett särskilt problem om du bär enäggstvillingar.

• Infektioner som påverkar bebisen, som
röda hund/rubella, cytomegalovirus, toxoplasmos och syfilis kan ge upphov till polyhydramnios.

• Cirka 20% av fallen med polyhydramnios beror på ett problem hos bebisen. Svalget kan eventuellt vara blockerat, vilket gör att den inte kan svälja fostervatten och kontrollera vätskemängden. Det kan också vara ett tecken på att bebisen har problem med centrala nervsystemet, hjärtat eller njurarna.

• Ibland är polyhydramnios associerat med kromosomskada, som
Downs eller Edwards syndrom.

• I mycket sällsynta fall kan det ha bildats en tumör på moderkakan eller problem med artärerna i navelsträngen, vilket kan leda till polyhydramnios.

De flesta kvinnor som har polyhydramnios föder friska barn, i synnerhet om tillståndet är milt.

Hur behandlas polyhydramnios?

Om man inte vet att du har diabetes, får du göra glukosbelastning för att kontrollera ditt blodsocker. Om detta är högt, får du träffa en specialist som kan hjälpa dig sänka ditt blodsocker, vilket troligtvis kommer att minska mängden fostervatten.

Ultraljud kan påvisa problem hos bebisen. Om en detaljerad ultraljudsundersökning inte visar några problem, så är ditt barn förmodligen friskt och polyhydramniosen orsakas av något annat. Laboratorietest kan avgöra om polyhydramnios orsakats av en infektion.

Under graviditetens sista två månader kommer man att hålla särskild uppsikt. Beroende på vad som orsakar polyhydramniosen, ger man eventuellt medicin som minskar mängden urin ditt barn producerar.

I svåra fall kan man dränera en del av vätskan för att minska volymen. Detta kan minska risken att du föder för tidigt eller att moderkakan börjar lossna.

Denna teknik kräver en balansgång – om man tar ut för mycket vätska för snabbt, ökar risken att moderkakan lossnar och det finns andra risker förknippade med tekniken, som infektioner och blödningar.

I de flesta fall kommer barnmorska eller läkare att rekommendera att du vilar så mycket som möjligt. Det kan betyda att det är bra om du slutar jobba tidigare. Men även med vila kan det hända att
förlossningen sätter igång för tidigt.

Din barnmorska kommer att berätta vad du behöver vara uppmärksam på, så att du vet om du måste kontakta sjukhuset snabbt.

Vad händer vid förlossningen?

Ungefär en av fem kvinnor med polyhydramnios föder för tidigt, eftersom livmodern helt enkelt inte kan hålla inne bebisen och fostervattnet längre.

Det är viktigt att komma till sjukhus så fort som möjligt om förlossningen börjar innan 37 fullgångna veckor. Ring och berätta att du är på väg in och om ingen kan köra dig är det bäst om du ringer ambulans.

Även om allt verkar gå bra och bebisen mår bra under förlossningen, kommer man att hålla extra noga uppsikt under förlossningen av följande orsaker:

Den extra vätskemängden gör det svårare för bebisens huvud att fixeras i bäckenet. Om vattnet går, finns det en risk att navelsträngen faller ner i slidan framför bebisens huvud. Om detta sker, måste man göra akut kejsarsnitt.

Det finns en risk att moderkakan släpper i förtid om livmodern krymper plötsligt när vattnet går. Det finns också större risk för blödning efter att bebisen är född, eftersom livmodern som varit väldigt utspänd, kan ha svårare att dra ihop sig.

Om du har diabetes och bebisen har växt sig väldigt stor, kommer barnmorskan att hålla särskild uppsikt på att den rör sig genom förlossningskanalen och inte fastnar. Ibland kan en axel fastna när bebisen är på väg att födas. Om detta händer, kommer du att få hjälp till en ställning som gör att bebisen kommer loss i de flesta fall. Läs mer om stora bebisar här.

Ibland kan man rekommendera planerat kejsarsnitt, exempelvis om du
väntar tvillingar, om bebisen inte ligger med huvudet nedåt eller om man tror att den är mycket stor.

Vad kan hjälpa dig hantera polyhydramnios?

Om du är mycket andfådd:

• vila mycket

• gör det du behöver göra i små omgångar och låt det ta längre tid än vanligt

• acceptera alla erbjudanden om hjälp

Du kan också få
halsbränna därför att livmodern trycker mot magen:

• ät lite och ofta

• ligg inte ner direkt efter maten eller ät innan sänggående

• undvik mat som förvärrar halsbränna som fet mat, kaffe och alkohol

• palla upp dig i sängen med kuddar

• fråga barnmorskan om du kan ta syrabalanserande medel

Du är förmodligen orolig och känner dig väldigt stor:

• Skaffa så mycket information som möjligt

• Försök hålla dig upptagen. Om du inte vill gå ut så mycket, kanske du kan bjuda hem vänner? Passa på att hyra alla filmer du velat se!

• Om du utvecklar nya symtom, eller om dina symtom blir värre, är det viktigt att du kontaktar sjukvården genast.

Kommentarer

Postat av: Vickan

Publicerad 2011-02-24 22:11:53

Jag hoppas att det inte är något allvarligt, Håller mina tummar och tår!!

Postat av: ia

Publicerad 2011-02-24 22:26:59

Hoppas de går bra. Hör av dig om du känner att du vill och behöver de. Kram

Postat av: Sofie Lundberg

Publicerad 2011-02-24 23:43:55

Jag hoppas att allt är som det ska vara.

Veronica nordenmark födde ca 4 veckor för tidigt. Hon fick ju en liten Vincent för lite mer än en månad sedan.

Han hade bråttom ut, dom han knappt komma in till sjukhuset.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Janky

En blogg som handlar om att vara en snart 29 årig (snart) tvåbarnsmor i den lilla staden Västervik. Mina reflektioner om att vara gravid och ha barn. Om att snart flytta till en gård, om att pussla ihop livet som mamma och även hitta ett sätt där jag är och får bara vara jag :)

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela